Semester 2023 - Berlin

Semester 2023 - Berlin

När jag började skissa på semestern för år 2023 så ville jag först ta med mig barnen ner till medelhavet. Siktet var inställt på Venedig men när värmen slog till på riktigt med temperaturer över 47 grader styrde jag om kosan med slutmål Prag.

Den första dagen gick åt att ta oss från Götene ner till Berlin via Öresundsbron och färja till Rostock. Fint väder och lite trafik lät mig snitta 150-160 på Autobahn, vilket var en ny och väldigt trevlig upplevelse.

Hotellet i Berlin bokades vid ankomst och låg vid parken Kleiner Tiergarten. Efter en god natts sömn checkade vi ut men lät bilen stå och promenerade till Tiergarten. En dag i Berlin skulle vi unna oss.

Tiergarten överraskade med sin täta grönska mitt i centrala Berlin. Statyer av Bismarck och von Moltke imponerade stort, och frukost intogs vid ett mysigt litet kafe intill floden Spree.

Därefter fick vi se det gamla riksdagshuset och det imponerande Brandenburger Tor. De vackra minnesplatserna för de miljontals romer och judar som mördades under förintelsen påminde starkt om vart vi faktiskt befann oss och vad som hade hänt här. Om man bara tittade lite extra kunde man se spår efter kriget och slaget om Berlin likväl som det efterföljande kalla kriget.

Det kändes väldigt tydligt och levande hur rak kopplingen är mellan den preussiska hjältedyrkan av figurer som Bismarck, världskrigen och den resulterande Förintelsen, på ett sätt som inget museum kan få fram. Det var en stark upplevelse på så många plan.

Dagen avslutades på Mall of Berlin innan vi gick tillbaka till hotellet via Checkpoint Charlie och Nordkoreas ambassad, plockade ut bilen och påbörjade resan ner till Prag.