Om

Om

Det här är den mest narcissistiska delen av något som i sin natur är väldigt narcissistiskt - att skriva en informationssida om mig själv på min egen blogg. Och som svensk så vill man ju gärna torna ner det hela lite. Men ändå, en om-sida är ju tradition, så why not.

Dock så skall jag innan jag börjar med något annat först förklara varför min blogg är på svenska och inte på engelska, som ju annars brukligt är.

Det är inte för att jag inte kan läsa eller skriva engelska. Snarare tvärtom, jag skulle inte ha några problem alls med att skriva den på engelska.

Inte heller är det på grund av att jag förväntar mig att du som läsare är svensk. Absolut inte, bloggen är skriven för min egen skull och jag förväntar mig inte att några andra läsare skall hitta hut över huvud taget.

Men däri ligger också svaret på frågan. Jag skriver denna blogg på svenska på grund av att jag älskar mitt modersmål, med dess egenheter, kultur, dialekter och historia. Varför skall vi försöka utplåna vårt eget språk till förmån för något annat?

Så detta är i mångt och mycket en hyllning till det svenska språket.

Med det sagt och för att hålla uppe spänningen så börjar vi med lite information om bloggen.

Bloggen

Denna blogg, upprättad under corona-karantän i april 2021, är den sjuttioelfte i ordningen. Den kördes först på en Raspberry Pi 8GB intryckt bredvid PS 4:an i mediabänken i mitt vardagsrum, därefter på vinden och är nu flyttad till en VPS i Oracles moln.

Operativsystemet är (som alltid) Ubuntu Server, senaste release, och bakomliggande mjukvara är bloggplattformen Ghost som körs som container med podman bredvid många andra legender såsom Home Assistant, Traefik och MariaDB.

Ghost är en snabb och enkel mjukvara med korta laddningstider och låg last, samtidigt som det är flexibelt nog för mina behov. Som tema för bloggen använder jag en kraftigt modifierad version av det fria Ghost-temat "london".

Syftet med bloggen är att bota min plötsligt uppkomna rastlöshet kombinerat med en vilja att få skriva av sig.

Bilderna på sidan är antingen publikt publicerade under en Creative Commons-licens eller tagna av mig / av någon i min familj, och får i så fall inte användas utan tillstånd.

Men jag då?

Tommy Brander är mitt namn, givet till mig av mina föräldrar. Norsk på min mors sida, svensk på min fars och kommen till världen i Motala, nådens år 1980.

Idag bor jag i en bostadsrätt i idylliska (?) Götene med mina två barn - Moa och Hugo - varannan vecka och och min lilla byracka Nemo. Vägen från Motala till Götene var lång och krokig och passerade först Västerås, Eskilstuna och Linköping.

Till vardags är jag systemansvarig och utvecklare hso tjänsteleverantören Fastbit i Skara. Dessförinnan har jag arbetat som systemleverantör och konsult till företag i svenska stadnätsbranchen sedan 2005 - snart 20 år. Först på Netadmin SiS AB, därefter Maintrac AB.

Vad mer att skriva? Mina dagar tenderar att vara välfyllda. Förutom jobb, familj och hushåll (angivna utan någon fom av inbördes rangordning) blir det en del promenader med Nemo, gymmet och dessutom diverse äventyr och mina små skrivprojekt.

Och om det mot all förmodan finns tid över under dygnets vakna timmar så kanske jag hinner med att spela lite, läsa en bok - jag har ett fint bibliotek som jag är väldigt stolt över - eller något annat roligt.

Så det där är jag. I korta drag, förstås. Undrar du över något så hör gärna av dig på Facebook eller LinkedIn.

Med vänlig hälsning,

Tommy Brander
Götene, april 2021