Aurora Desktop Environment

Aurora Desktop Environment

Våren 2005 var jag arbetslös. Jag hade slutat på Mälardalens Högskola och jag hade ännu inte fått mitt först jobb (på Netadmin Systems i Sverige AB, hösten 2005) och jag behövde något att göra.

Redan då hade jag använt Linux från och till sedan 1998 och som mitt primära operativsystem sedan 2001. Men jag flängde från en distribution till en annan, aldrig riktigt nöjd med varesig användarvänligheten eller enkelheten.

En dator är ett verktyg och skall "bara fungera". Det är en av orsakerna till att jag skriver detta inlägg på en iPad Pro med iPadOS 15. Enkelhet och "just works".

Med det i sikte började jag skriva på en egen skrivbordsmiljö för Linux. Jag kallade den för Aurora DE och första versionerna var väldigt Windows XP-inspirerade, även om detta inte var målet.

Det dröjde inte länge tills att jag körde Aurora DE till vardags, och jag publicerade ut det på internet. C++ och Gtkmm var det skrivet i, GNOME-användare som jag var sedan innan. Det började få några användare, men jag fick jobb och med fösta barnet på väg fick jag tyvärr lägga planerna på Aurora DE åt sidan, tills vidare iaf.

Det blev mer permanent än jag hade tänkt mig. Men källkoden har jag kvar i mitt privata Git-repo, och den ligger fortfarande uppe på gnome-look.org.

Aurora Desktop Environment
News: Version 0.3 of Aurora DE is released. Go and check it out!Hi y’all I’m developing kind of a new DE, and a good looking one, too. I’ll have all the details in my head, and it’s all good...

En bit av min egen privata lilla Open Source-historia, som är just det - historia. Men det var roligt att få återse det,  skriva lite om det, och även om det idag finns många bättre skrivbordmiljöer där ute så blir jag allt lite nostalgisk och - inte minst - stolt.