Sociala galenskaper

Sociala galenskaper

När Elon Musk köpte Twitter påbörjades en omformning av det sociala medielandskapet som fortfarande pågår. Lögner, ekonomisk recession, monetisering AI-inlärning och politisk polaritet har förändrat det landskap som har varit relativt stabilt det senaste decenniet.

Twitter har rebrandats till X (varför?) och Reddit har tvingat bort många av sina mer lojala användare genom en oskäligt hög prislapp för tredjepartsappar, självcensurering av användarinlägg och the rise of the fediverse.

I juli 2023 raderade jag både mina konton på Twitter (förlåt, X) och Reddit och startade upp ett nytt konto på kbin, en aggregationsplattform för fediverse. Det är fortfarande relativt nytt med ett par buggar eller tre, men det ersätter redan både Twitter och Reddit för mig, med hopp om mer.

Kanske det är bra att landskapet omstörtas för att lättare tillåta nykomlingar som inte har miljarder att spendera på utveckling och PR. Människor kanske hittar ut från sina små bubblor och upptäcker nya tjänster och möjligheter. Internet består ju inte bara av Google, Facebook och TikTok utan är ju en i sin natur en extremt decentraliserad plattform där vem som helst kan publicera content.

Det är ju trots allt just så Facebook startade sin verksamhet.