Tiveden Vitsand

Tiveden Vitsand

Sista semesterveckan med barnen bjöd på en resa till Motala hem Hugo - Moa var hemma på grund av sommarjobb - och halvtaskigt väder. Men på lördagen packade vi in oss i bilen och begav oss iväg till Tiveden och Vitsand för lite familjetid ute i skogen.

Vitsand
Upptäck Sveriges sydligaste vildmark!

Skogsriket Tiveden är en stor nationalpark med oerhörd trolsk natur; djupa skogar, stora stenar, berg och sjöar. Där finns också många vandringsleder, allt från några kilometer i längd till en mil. Gemensamt för de flesta är att de är ganska krävande.

Vi ställde bilen vid Vitsand och med Nemo i koppel och ryggsäck packad med fika och vätska letade vi oss in i skogen. Det var min andra tur i Tiveden men barnens första, och leden jag valde ut åt oss var Junker Jägarerundan förbi Junker Jägares sten med en avstickare till Vitsandsgrottorna.

Totalt blev det runt tre kilometer över stockar och sten. Femton meter hög är Junker Jägares sten en imponerande rest från istiden. Man förväntar sig se både troll och tomtar vid varje krök, och Vitsandsgrottorna var spännande.

Båda barnen höll humöret uppe hela tiden, fika med muffins och kex hjälpte förstås men de utforskade både skogen och grottorna med energi.

Väl tillbaka i Vitsand badade vi - där är en fin badstrand och sjön var (tillräckligt) varm - och åt upp matsäcken innan vi packade in oss i bilen igen för hemfärd.