Tranebergsleden

Tranebergsleden

En vacker höstdag i slutet på september 2021 begav vi oss av ut till Kållandsö och Läckö Golfklubb. Jag, Elin och Nemo. Kållandsö är en ö i Vänern, någon mil utanför Lidköping, i Kållands skärgård. Miljön är otroligt vacker och där finns mycket sevärdigheter såsom fiskelägret Spiken och Läckö slott.

Längst Kållandsö västkust går också Tranebergsleden, en 12 kilometer lång led - stig vore en bättre beskrivning - som är relativt avancerad men som bjuder på otroligt vackra miljöer.

Leden är uppdelade i två slingor - den norra är 6 kilometer och den södra ligger på 8 kilometer. Med utgångspunkt vid Läckö Golfklubb gick vi den norra leden. Den började med någon kilometer på skogsvägar som därefter förbyttes i en liten skogsstig över stock och sten.

Till slut kom vi ut till vattnet, varpå stigen löper runt två halvöar. Otroligt vacker miljö och utsikter möter den som har tagit sig så långt och man får snart njuta av skärgårdens kobbar och skär.

Vi tog med oss matsäck och slog oss till ro vid en bänk på en klipphäll och njöt av tillvaron, lugnet och den vackra utsikten. Det är dåligt med just rastplatser, men de kala klipporna gör att man kan slå sig ner nästan vartsom - vilket flertalet grillplatser vittnade om.

Leden är relativt avancerad med få rastplatser, men den oerhört vackra naturen väger upp allt. Vi fick njuta av solnedgången över Vänern innan vi belåtna återvände in i skogen för vägen tilllbaka till Läckö Golfklubb och bilen.