The Dream Machine

The Dream Machine

När jag flyttade in i min nya bostadsrätt i oktober 2020 så behövde jag se över valet av hemmarouter. I huset hade jag använt en server som router, men utrymmet för det fanns inte längre så jag behövde något nytt, något mindre.

Jag hade sneglat på Ubiquitis produkter rätt så länge - ifall Apple fortfarande tillverkade och sålde sina AirPorts så hade det blivit en sådan istället - och slog till på en Unifi Dream Machine, eller UDM.

Kraftfull med väldigt fina funktioner, enkelt att ställa in och underhålla och med en bra överblick över nätkvalitet och klienter visste jag att jag skulle bli riktigt nöjd. Ubiquiti är ju crème de la crème.

Men de närmaste åren visade sig bli de instabilaste jag någonsin har haft. Listan med problem kan göras lång, men jag gör ett försök och listar iaf de vanligaste.

  • Jag plågades av en högljudd fläkt på grund av att UDM:en har problem med luftflöde och ligger konstant runt cirka 80 grader.
  • Plötsliga omstarter skedde, ibland flera gånger på samma dag.
  • Ibland så återställdes alla WiFi-inställningar efter en omstart. Ett par gånger återställdes hela UDM:en. Manuell inloggning och konfiguration/återställning krävs.
  • Anslutningsproblem för äldre enheter/IoT-enheter krävde att jag skapade upp ett dedicerat 2.4 GHz-nät.
  • Klienter får ibland inte DHCP-lease. Inte alla klienter påverkas, men oftast samma. Kräver omstart av UDM.
  • Massiva problem med Playstation 5, där den är markerad som online men fysiskt frånkopplad från UDM:ens inbyggda switch. Omstart av UDM löser oftast problemet.
  • Buggigt gränssnitt som suger prestanda av UDM. Växla över till legacy-UI löser problemet.
  • När man aktiverar SSH kan man ange användare och lösenord. Användarnamnet som anges spelar ingen roll, det slår aldrig igenom utan användaren är alltid samma.

De flesta problem är löst idag, men med ett par veckors mellanrum så får jag fortfarande problem med att vissa klienter inte kan ansluta. Detta inkluderar alltid min PS5:a. En omstart av UDM:en behövs, något som jag gärna hade schemalagt men som tyvärr inte är möjligt via gränssnittet. Och fläkten. Den där lilla vita maskinen är högljudd.

Idag är jag rätt nöjd, trots alla problem jag har haft med den. Ubiquiti pushar ut nya releaser som löser problem. Jag vill inte längre byta ut den mot något annat.

Det ska ju också tilläggas att listan med riktigt bra funktioner är betydligt längre än problemen jag har haft med den.